Sanoja Strongholdista - Meidät nostavat kaamoksesta kirkkauteen hiki ja riski

[fa icon="calendar'] tammikuuta 29, 2015 | Jari Sarasvuo

IMG_9481

Olemme pulassa, mutta pelastajat on onneksi tunnistettu. 

Tulevaisuudentutkija näkee, että yksi merkittävimmistä megatrendeistä Suomessa ja sen kaltaisissa maissa on yrittäjyys.
Syitä tähän on paljon, mutta kaksi perustetta nousee yli muiden. Perinteisiä palkkatöitä turvallisessa työsuhteessa ei vaan riitä jatkossa. Julkinen sektori ei kykene kattamaan ihmisten tarpeita entiseen malliin. Eli yhteinen todellisuutemme on tylympää ja turvaa on tarjolla vähemmän, harvemmille. Puutarha tukehtui rikkaruohoihin ja pellot päästettiin vesakoitumaan.

Suomalaisille tämä kehitys ennustaa painajaista. Moni toivoo sen olevan pahaa unta. Harmi että se perustuu matematiikkaan eikä mielipiteisiin.

Toivomme on menestyvissä, kasvavissa yrityksissä, kukoistavissa yrittäjissä ja heitä palvelevan henkilöstön hyvinvoinnin kasvussa. Tästä lähteestä ammentavat myös ne, jotka eivät pääse junaan, koska eivät löydä enää oikealle laiturille. Tämän soppakattilan äärelle tungeksivat äänekkäästi myös ne, joiden mielestä menestys on jotenkin mystisesti moraalitonta.

Jotta puutarhat ja pellot voisi pelastaa, pitäisi löytää hyvän ja huonon kehityksen juurisyyt. Yritetään. Kun julkisen sektorin rahoitusasema paranee, riemastuttavan kehityksen tärkein syytekijä ovat yritysten paranevat tulokset. Kun julkisen sektorin rahoitus puolestaan heikkenee, sen tärkein syytekijä on yritysten tulosten heikkeneminen. Piste. 

Tai ei sittenkään piste. Suomi on täynnä tomppeleita, jotka eivät joko ymmärrä tai nöyrry tämän syytekijäketjun edessä. Julkinen keskustelu on lohdutonta seurattavaa sille, joka tajuaa, miten yhteinen raha syntyy ja miten sitä saisi lisää, jotta se riittäisi edes välttämättömään. Säkki päässä ideologiaansa julistava eksyttäjä on saanut runsaasti seuraajia, ainakin päätellen päättäjien rohkeuden puutteesta tehdä itsestään selviä ratkaisuja.

Julkisen talouden toiminta on riippuvainen talouskasvusta, koska talouskasvu perustuu verotuskelpoisen toimeliaisuuden kiihtymiseen.  Talouskasvun muutos parempaan tai heikompaan on peräisin yhtälöstä investoinnit miinus säästöt. Juu, ymmärrän että kansantaloustiedettä pornona pitävä asiantuntija haluaa ilmaista kasvun muutoksen aggregaattiyhtälön monimutkaisemmin, mutta tämä saa tässä nyt riittää.

Kun yritysten tulokset heikkenevät, kuinka käy investointiohjelmille? Sosiaaliturvaa kustantavalle ja verovirtoja kerryttävälle palkkasummalle? Henkilöstön etuuksille? Löysän rahan syytämiselle ympäröivään talouden ekosysteemiin? Rahankäytölle ylipäänsä – ettei vaan säästettäisi silmät ummessa ja pää jäässä? Yhteisöverolle? Työpaikoille? Sosiaaliturvan tarpeelle? Julkisille tukiohjelmille?

Entä kun yritysten tulokset trendinomaisesti paranevat, mitä lopulta tapahtuu investoinneille? Entä taloudelliselle toimeliaisuudelle? Entä työntekijöiden määrälle ja työsuhteiden etuuksille? Vimmaiselle säästämiselle? Löysän ja verovirtoja stimuloivan rahan käytölle? Asuntomarkkinoille? Jne jne jne.

Minkälaisen yritysten menestys valuu varmimmin yhteisön ja yhteiskunnan hyödyksi? Yrittäjävetoisten yritysten. Miten omistetuissa yrityksissä on tavallista tehdä hyvää tulosta ja silti taikoa verotulot toisaalle sekä hävittää työpaikkoja? Kasvottomasti omistetun ylikansallisen pääoman yrityksissä.

Kumman pyllyä on paijattu ja sormuksia suudeltu viimeiset 50 vuotta, yrittäjien vai kapitalistien?

Koittakaa nyt vittu päättäjät tajuta, että sekä verovirrat että työpaikat syntyvät ja ovat paremmassa suojassa vaurastavan yrittäjän hoteissa kuin ylikansallisen kapitalistin portfolio-salkussa! Mutta tajuattehan te. Lakatkaa siinä tapauksessa nuoleskelemasta meikäläisiä ennen vaaleja ja heti perään parruttamasta vaalien välissä, por favor.

Tarvitsemme enemmän jaettavaa kuin poisotettavaa. Enemmän rohkeutta investoida kuin pakkoa säästää. Enemmän lupaa ottaa riskiä, työllistää ja tehdä töitä kuin hyvinvoinnin tuottajien tekemisiin sorkkimista ja säännöillä halvaannuttamista. Julkinen keskustelu, painostusryhmät, osattomat asiantuntijat ja poliitikot paniikkiin säikäyttäneet toimitukset ovat saaneet lakkautettua julkisen vallankäytön johtamisen Suomesta. Nyt ei auta kuin rukoilla parempaa herraonnea.

Ihmiseltä vaaditaan aivan toisenlaista vastuunkantoa seuraavan 25 vuoden Suomessa kuin edeltävän neljännesvuosisadan aikana.

Hyväkatteisten töiden taikominen tyhjästä ja asiakkaille kuuluvan lisäarvon luominen on aivan liian vaikeaa ja vaarallista myös ahkerille ja osaaville ihmisille, mikäli sitä joutuu tekemään yksin, ilman työkaverin tukea. Onneksi työtä ja arvoa synnyttävä yrittäjä on valmis raatamaan riskin alla, jotta näitä menestyviä työyhteisöjä syntyy jatkossakin.

Kohtalonkysymyksemme: kuinka saada yhden, kahden tai kolmen ihmisen toimeentuloprojektista ihan oikea yritys, joka tarjoaa työpaikan 10, 20 tai 30:lle kyvykkäälle, paljon enemmän arvoa asiakkaalle, korvausta riskistä ja raatamisesta yrittäjälle – sekä verovirtoja niin kunnalle kuin valtiollekin?

Se että elinkeinonharjoittaja osaa oman työnsä ja asiakkaat tykkäävät, on toki hienoa, mutta se ei vaan enää riitä. Siinä loppuvat aikanaan niin lahjat kuin voimatkin kesken, kun vuodet vääjäämättä murtavat alkuperäisen yhtälön. Täytyy opetella kasvattamaan alkuun taitamattomista työkavereista lopulta ammattilaisia ja markkinoilla torjuvista muukalaisista asiakkaita. Tämä rahoittaa omat ja työkavereiden unelmat.

Työnteosta kertynyt kokemus ei aina tarkoita ammattilaisuutta. Työsuhde tai titteli eivät todellakaan tarkoita ammattilaisuutta. Yrittäjän kohdalla pelkkä toimialan töihin liittyvä ammattitaito ei sekään vielä tarkoita tulevaisuutta. Mökistä on rakennettava linnake ja ympärille niin pellot kuin puutarhatkin.

Ammattilaisuus ja tulevaisuus yrittäjänä ansaitaan kärsivällisellä työllä, nöyrällä oppimisella, hyvän jakamisella ja vallan luovuttamisella niille, jotka eivät sitä alkuun ansaitse tai halua.

Yrittäjähenkinen väki pelastaa tämän niemeltä näyttävän saaren nimeltä Suomen.

Taas kerran.

Tulkaa mukaan. Hauskempaa se on kuin huudella katsomosta.


Jari Sarasvuo

 

 

 

 

Aihe: Sanat

Jari Sarasvuo

Kirjoittaja: Jari Sarasvuo