Aamulenkki-kirjasto

[fa icon="calendar'] elokuuta 14, 2018 | Jari Sarasvuo

jarilenkilla

Rakas ystävä,

Esittelen tässä kirjeessä ajatuksen, joka nosti minun ja satojen läheiseksi käyneiden kanssakulkijoiden lentokorkeuden aivan uusiin sfääreihin. Ensin kuitenkin kerrotaan kuulumisia.

Onpa ollut päätä pehmittävän lämmintä. ÄO puolittui ja aloitekyky desimoitui. Kutsutaan palautumiseksi.

Nyt jaksaa taas jäntevöityä, kasata luunsa ja etsiä seuraavaa seikkailua. Lähde kanssani aamukävelylle pakkaseen. Virkistää niin kroppaa, ilmettä kuin henkeäkin.

Siltä varalta, että osa lukijoista ei tiedä tai joku kaipaa muistiinpalautusta, alkuun lyhyt kertaus. Tein viime vuodenvaihteesta pitkälle aina keväälle saakka aamukävelyitä tallentava ”pommireppu” selässä.

Halusin paitsi kuntouttaa operoitua turpavärkkiäni nyt syksyllä jatkuvaa Yle Puhe -monologisarjaa varten, myös tuoreuttaa omaa kirjastoa, tuottaa uutta sisältöä ja kirkastaa vanhaa.

Tein siis työpäivän verran valmisteluita, kiristin pommirepun mikrofoneineen paikalleen ja lähdin ääntöhengittämään omien askelten tahdissa, lopulta parinkymmenen tuhannen aamulenkkiläisen kannustamana. Siitä tuli melkoinen karkureissu kaamoksesta!

Yhteensä 53 lähetystä, puolitoista vuorokautta puhetta, pohdintaa ja poukkoilua. Sain yli 10 000 uutta ystävää vanhojen tuttujen rinnalle. Satoja kirjeitä, tuhansia kommentteja hashtagin #aamulenkki alla Twitterissä.

Aamulenkkejä julkaistiin maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin, ja ne olivat kuunneltavissa kello 04–12 välisenä aikana. Kun toistasataa eri ihmistä pyysi kirjallisesti, että myisin heille koko kirjaston, pohdimme tiimin kanssa, että vaikka tämä ei kuulunut alkuperäiseen planiin, niin näinhän meidän tulee tehdä.

Rakensimme Aamulenkki-kirjastosta kevään peripateettisista kävelymeditaatioista parannetun tuotteen. Julkaisimme muutaman ylimääräisen jakson. Pyysimme ihmeellistä Johanna Kukkaa tekemään tiivistelmät kustakin 53 jaksosta. Johanna kirjoitti Aamulenkeistä reilusti toistasataa sivua kiteytyksiä, joista Jyri Paavilainen taittoi runsaan 80 sivun paketin.

Hyvä tuli. Pyydettiin puolitoista euroa per lähetys palkkaa.

Moni piti tarjousta reiluna – ja on julkisestikin kiitellyt päätöstään. Kesähelteillä on vilvoittavaa lähteä mielikuvissaan pakkasen keskelle kuuntelemaan lumessa narskuvaa askellusta ja ravitsevaa rönsyilyä sivistyskasvatuksen lukemattomille risteileville poluille.

Jos sinä haluaisit saada hyödylliseksi todetun Aamulenkki-kirjaston käyttöösi Johanna Kukan kiteyttävine muistiinpanoineen, se onnistuu vielä. Tästä linkistä.

Saanko tarjota valmennuksellisen ajatuksen, suorastaan inspiroivan idean, tässä ja nyt? En minä oikeasti lupia pyytele, kuha esitän kohteliasta. Sinä joko tajuat alla olevan idean todellisen arvon - tai jatkat nykyisellä tasollasi.

Tarjolla siis jotain varsin muutosvoimaista.

Kaikenlainen hyvinvointi versoo viisaudesta. Viisaus tarkoittaa kykyä soveltaa ymmärrystään taitavasti ja tuloksekkaasti.

Kyky soveltaa tarkoittaa toimintakykyä. Se kysyy energiaa. Sitä saa liikkeen, levon ja ravinnon tasapainosta. Ravinto tarkoittaa tässä muutakin kuin kasvisvoittoista ruokavaliota, if you catch my drift.

Kyky kerryttää syventyvää ymmärrystä tarkoittaa tiedon, syy–seuraus-suhteiden, suhteellisuudentajun sulauttamista tietoisuudeksi. Se kysyy uteliaisuutta ärsyttäviä ajatuksia kohtaan ja kykyä reflektoida asiat kohdalleen.

Jos ymmärryksesi syvenee soveltamiseksi, todennäköisyydet suotuisaan kehitykseen alkavat nousta dramaattisesti.

Ymmärryksen laajeneminen ja syveneminen, kunnes osaa soveltaa sitä taitavasti, on luonteeltaan korkoa korolle -ilmiö. Miksi? Koska ymmärryksessä on kysymys systeemisestä kehityksestä, jossa kaikki ymmärryksen osaset, tiedon hippuset, ovat dynaamisessa vuorovaikutussuhteessa toinen toisiinsa. Koska luovuus ja näkemys ovat osatekijöistään eksponentiaalisesti kombinoituvia kasvufunktioita.

Tehdäänpä laskuharjoitus hyvinvointisi ratkaisevasta komponentista, ymmärryksestä.

Annetaan tämän hetken ymmärryksellesi lukuarvo sata, siis 100.

Oletetaan, että lähdet aamulenkille ja kuuntelet mieltäsi ravitsevaa sisältöä. Tuoreet ärsykkeet kimmottuvat aikaisemman ymmärryksesi komponenteista, tiedonsiruista. Kävelet, hengität, kuuntelet ja ajattelet. Veri virtaa, happi kulkee, jumit hellittävät, mieli lähtee lentoon. Kohoava mieli saavuttaa menneisyyden uskomusten ja ymmärryksen vetovoiman ylittävän pakonopeuden.

Viisastut prosentin kymmenesosan verran. Eli siis promillen. Henkinen taseesi vahvistuu yhden tuhannesosan.

Aika pieni muutos, eikö? Siksi uskottava. Voit viisastua hyvän päivän sattuessa myös kolme promillea tai jopa 15, mutta tyydytään tässä laskuesimerkissä siihen prosentin kymmenesosaan.

Väkevä olo virittää koko päiväsi. Päätät lähteä seuraavanakin päivänä. Kaikki kato virtaa kauniimmin.

Seuraavana päivänä lähdet kävelemään ja stimuloitumaan jonkun ääneenajattelusta jo tasolta 100,1. Ilmankos kulkee! Kunto nousussa. Heh.

Päivä sujuu kuin Suutarisen Sirpan samba Haapalaisen Jukan viemänä! Huomenna lisää!

Ja katso, ymmärrys on syventynyt, tämän laskumallinnuksen mukaisesti ollaan kivuttu jo tasolle 100,2001. Heh. (Edelleen, muutos parempaan on elämän heittämiin haasteisiin nähden melko vaatimaton, mutta kärsivällisyyttä rakas lenkkikaveri.)

Kolmantena aamuna sama touhu jatkuu. Matka taittuu, lihakset erittävät aivosolujen kasvutekijää BDNF:ää, happi tarttuu, mieli kohoaa, ajatukset saavat kasvuärsykettä. Johtuen ymmärryksen ydinluonteesta kehitys on todellakin korko korolle.

Neljäntenä aamuna ollaan luvussa 100,4006004001. (Jukratuttaako tavata noita desimaalihäntiä? Ei kannattais. Jotka tuntevat kaaosteoriaa, dynaamisten systeemien mallintamista ja tarinan perhosen siiveniskusta Sumatralla, ymmärtävät kyllä miksi. Jos ei lainkaan avaudu, tarviit kipeästi jo tehtyjä ja vielä purkittamattomia Aamulenkkejä.)

Viikon arkipäivät kävelty. Ollaan ymmärryksen osalta tasolla 100,5010010005001. Arkikielellä pollasi suorituskyky ja potentiaalinen viisaus on parantunut puoli prosenttia, siis 0,5%. Päätät levätä. Ei sen takia että viisaus vielä huimaisi päätä ja keikuttaisi horisonttia, vaan sen takia, että parhaat kaverinne tulevat kylään ja päätät olla hunningolla viikonlopun, toki päteä viikon aamulenkkien poiminnoilla.

Ja niin siinä käy, että palaat onnistuneesti radalle maanantaina. Sama ravi jatkuu, vaihtelevilla ja yllättävillä sisällöillä. Viisi päivää aamulenkkeilyä, kaksi päivää keventelyä.

Kuukaudessa, kun näitä desimaalihäntiä on tarpeeksi keskenään kerrottu, pohja vahvistuu pikkiriikkisen kerrallaan, viisauden talon runko alkaa nousta…niin kuukaudessa olet edistynyt jo kaksi (2) sadasosaa (%). Paljon? Vähän? Mieti ite!

Jatkat tuloksistasi inspiroituneena koko vuoden. Missä mennään? Henkinen vipu on väkevöitynyt yli neljänneksen: 26%. Tässähän on irtiotto käynnissä!

Ja nyt jumal’avita tarkkana! Jos jätät viisastumisesi vuoden mittaiseen karkumatkaan, pääjoukko (pyöräilyranskaksi peloton) ajaa sut armotta kiinni paremman aerodynamiikan julman imun voimin.

Mutta sähän et jätä kesken. Ravitset itseäsi aamuisin. Kävelet, kuntoudut, kuuntelet, kirkastut. Ymmärrys syvenee vuosi vuodelta, korkoa korolle.

Kuluu kymmenen vuotta. Takaa-ajojoukko pelotonta ei ole enää vuosiin näkynyt. Niiltä loppui kalorit koneesta ja ilma renkaista ajat sitten. Retkeilet nykyisin kaltaistesi kanssa, vauhti on hirveä mutta seura hyvää. Ai niin, missä nykyisin mennään lähtötasoon verrattuna?

Yli tuhat prosenttia vuosikymmenen takaiseen ymmärrykseen nähden! Tuhannesosan päivittäinen parannus (vain viisi päivää viikossa) on johtanut viisausloikkaan, jossa ymmärryksesi on laajentunut ja syventynyt 10-kertaisesti!

Tästä on Aamulenkissä kysymys. Ymmärryksen ja henkisen energian korkoa korolle kehitysalusta. Totisesti, kaikenlaisen hyvinvoinnin ehtymätön lähde on viisaus, kyky soveltaa ymmärrystään.

On muitakin podcasteja. Joukossa hyviä. Valitse itsellesi paras, stimuloivin, sivistävin.

Ei mulla muuta.

Virtaa on kuin kvasaarissa. Pitää tästä lähteä polttamaan yksi pääkaupunki.

Hengitellään yhdessä!

jarisi

 

Aihe: Aamulenkki

Jari Sarasvuo

Kirjoittaja: Jari Sarasvuo