Sanoja Strongholdista - Puolita vitutus, tuplaa tulokset

[fa icon="calendar'] helmikuuta 25, 2015 | Jari Sarasvuo

IMG_0034

 

Alussa on sana. Nyt se tulee todeksi. Kutsun jengiä mukaan verkkokurssiin, jonka avulla osallistujat muotoilevat elämänsä ja työnsä uuteen uskoon.

Valmennuksen nimi on Puolita vitutus, tuplaa tulokset.

Heippa, herkimmät. Kaikkea hyvää jatkoon. Miksi nimen täytyy olla tuollainen? Just siksi.

Monia vituttaa. Monet ovat pulassa. Miten niin? No, kun väsyttää ja panee vihaksi niin, ettei veri kierrä kunnolla. Ja samalla työn ja elämän palkkiot, ne tulokset, ovat traagisesti riittämättömiä, jotta tilanne korjaantuisi.

Pahaan jamaan ei ole pakko suostua. Voi myös ottaa opikseen ja kirjoittaa pelin säännöt niin, että ilo ja onnistuminen eivät ole ihan lottoamista.

Entä jos toteaisit, että v-käyrän ja t-käyrän kulmakertoimien pitäisi vaihtaa keskenään paikkaa? Siis siten, että kroonisesta tyytymättömyydestä tislautuva vitutus alkaisi hellittää ja elämänriemua ravitsevat tulokset alkaisivat kiivetä yläviistoon?

Käänteen synnyttäminen ja trendin vakiinnuttaminen eivät ole helppo rasti. Silti itse läpimurron ehto, viisas ja vipuvoimainen tekeminen, on paljon yksinkertaisempi yhtälö kuin mitä ihmiset yleensä kokevat. Tarvitset vain viisi uutta palaa elämäsi palapeliin. Kärsivällisyyttä, kerron niistä ihan pian.

Elämä on valtapeli, halusit tai et. Sinun asemasi laumassa ja omassa sisäisessä arvoasteikossasi ennustavat, kuinka sinun lopulta käy.

Ihminen haluaa paitsi selviytyä, ihminen toivoo myös voivansa kukoistaa, toivoo siis täyttymystä. Täyttymys tarkoittaa onnistumisia itselle tärkeiden, arvokkaiden päämäärien suunnassa, etappi kerrallaan, lopulta päämääräänsä saapuen.

Kuvitellaan siis lähtökohdaksi kaksi asiaa: et ole nykyisin lainkaan tyytyväinen tuloksiisi eli arjen olosuhteisiisi etkä siihen tunneilmastoon eli fiilikseen, jossa päiviäsi lusit kohti kuolinpäivääsi.

Minulla on ikäviä uutisia: asiasi etenevät nykyistä rataa, eli luhistuvat piakkoin päin helvettiä, ellet suostu kahteen haastavaan kokemukseen. Yksi. Paremmat ideat loukkaavat nykyistä maailmankuvaasi. Kaksi. Ja toiset ihmiset sotkevat nykyistä peliäsi.

Elämää rakastaville on myös hyviä uutisia: tekemällä vähän kerrallaan usein, uudella asenteella ja uusien ihmisten kautta, kaikki muuttuu paremmaksi.

Mikseivät ihmiset saa sitä, mitä tarvitsevat? Neljä syytä: He eivät kirkkaasti ja syvällisesti edes ymmärrä, mitä he tarkkaan ottaen tarvitsevat. He eivät ymmärrä, millaisilla uhrauksilla tärkeimmät tulokset maksetaan. He eivät suostu maksamaan maailman asettamaa hintaa. He eivät nöyrry vastaanottamaan ja ansaitsemaan heille tarjottua apua.

Tulokset ovat seurausta siitä, että onnistuu suostuttelemaan todennäköisyyksien puolelleen eikä oman elämän tarkoitusta vastaan.

Tuloksilla ja vitutuksella on yhteys. Joskus vitutus auttaa tekemään tarvittavan muutoksen, mutta yleisin vitutuksen vaikutus on se, että se syö kykyä tehdä tulosta ja lopulta allergisoi ihmisen mielipahalle ja eteenpäin suuntautuvalle elämälle.

Taitaa tulla vähän myöhään herkimpien lukijoiden kannalta, mutta eikö olisi asiallista yrittää määritellä, mitä ihmettä tarkoittaa alatyylinen ilmaisu vitutus? Se tarkoittaa tässä tarinassa kroonistuvaa mielipahaa sen monissa eri muodoissa. Käytän tietenkin tahallani kyseenalaista käsitettä vitutus, koska toivon tämän ylläpitävän jännitteistä pohdintaa vastaanottajan päässä.

Mielipaha ilmenee toisaalta kroonistuvana alakulona eli masennuksena ja toisaalta taas taipumuksena alkaa palvoa omaa ärtymystä ja vihaa eli katkeruutena. Päälle jäänyt mielipaha syö tyhjäksi voimat, tämän hetken vaihtoehdot ja näkymän tulevaisuudesta.

Yhtä kaikki, vitutus syö herkkyyttä, luovuutta, toiminnan vaihtoehtoja ja lopulta aiheuttaa elämänsysteemissä oikosulun, kuluttaa energiat tehdä jotain järkevää.

Vitutus vaikuttaa paitsi tekemiseen ja sen laatuun, se raskauttaa tietenkin myös yhteistyösuhteita ihmisiin ja itse työn tarkoitukseen, mikä lopullisesti estää onnistumisen.

Verrattuna onnellisiin tyyppeihin vitutuksessa elävät ihmiset väsyvät, feilaavat kokonaisvaltaisesti, menevät rikki ja lopulta himmenevät ennenaikaiseen hautaansa.

Vitutusta voi vähentää, kunnes sen valta arjessa on enää kaukainen kaiku, muistojen kuiskaus maailmasta, jossa yksikään järki-ihminen ei oikeasti halua elää. Mielipahaoikosulun maadoittaminen on yksinkertaista, vaikka sen pysyvät vaikutukset vievätkin aikaa ja vaativat paljon palauteherkkää ponnistelua.

Olen ottanut selvää, miten saadaan vitutus oikasti puolitettua. Lääkkeitä sielun autoimmuunisairauteen on viisi. Useimmissa tapauksissa pari-kolme korjaussarjan työkalua mielenvikaisuuden puolittamiseksi riittää. Harvalla on elämä ja polla niin ruvella, etteivät aika ja työkalut riitä käänteen tekemiseen.

Kerron vitutuksen korjaussarjan konkreettisista työkaluista myöhemmin, kutsuun vastanneille.

Mitä tarkoittaa tässä tarinassa käsite tulokset? No, yksinkertaisesti tulokset tarkoittaa palkintoja ja palautetta tekemisestä. Tulokset ovat todiste joidenkin tekemisenä ilmenevien syytekijöiden kombinaation vaikuttavuudesta. Tulokset ovat happea hengästyneelle, juotavaa janoiselle ja lämpöä palelevalle. Tulokset ovat tietoa ja todisteita muutoksesta, jota ihminen kaipaa.

Mitä sinä tarvitset? Rahaa, parempaa duunia, turvaa ja toivoa päälle vyöryvän tulevaisuuden varalle, enemmän rakkautta, iloa nautintojen sijaan? Jotain muuta?

Järjestyy. Miten niin järjestyy? No siten niin järjestyy, että lukemattomille on jo järjestynyt. Miten muka sinulle ei voisi järjestyä.

Järjestyykö heti? Ei. Järjestyykö varmasti? Ei. Järjestyykö tavalla, mitä ihminen lapsellisuuksissaan vaatii? Tuskin. Mutta järjestyykö ajallaan ja tavallaan? Kyllä järjestyy.

Puolita vitutus, tuplaa tulokset –verkkokurssi perustuu seuraaviin vipuvoimatekijöihin:

  1. Aika: suhde aikaan mahdollistaa tai estää kaiken muun.

  2. Kartta: vitutus- ja tuloshaasteen kuvaaminen, kirkastaminen ja reitin piirtäminen.

  3. Tekeminen: mikropäätöskartan mukaista vääjäämätöntä ja pysäyttämätöntä etenemistä.

  4. Ihmiset: tarpeidesi ja unelmiesi puolesta taistelevan armeijan liikekannallepano ja liittoutuminen

  5. Luovuus: Näkymättömästä näkyvää, ex nihilo –rituaalit, oppimisen ja läpimurron työkalut

Käydäänpä kustakin viidestä vipuvoimatekijästä osa olennaisimmista lähtökohdista läpi. Juttu jää tietty kesken ja perustelutkin puuttuvat, mutta sellaista se paini elämän ja työn mysteerien kanssa on. Viisaus ja sen todisteet toimitetaan jälkikäteen.

Suhde aikaan ratkaisee sen, mitä voi tapahtua, mitä todennäköisesti tapahtuu ja mitä tuskin tapahtuu.

Yleisin syys sille, että asiat eivät suju, on tietämättömyys ja sen samentama tekeminen. Ihmiset eivät kirkasta itselleen, mitä he tahtovat, mikä estää onnistumista, millä ehdoilla tahto voisi toteutua ja mitkä realiteetit on syytä nöyrästi kohdata, jos aikoo tahtonsa muuttaa todellisuuden ilmiöiksi.

Sekä mielipahan puolittamisen että tulosten parantamisen taustalla on tietoisuus siitä, mistä varsinaisesti on kysymys, mikä sen aiheuttaa ja miten sitä voi muuttaa. Tavoitteet ovat joskus hyvä työkalu, mutta tavoitteet ovat myös useimpien ihmisten tarpeisiin nähden vanginvartijaksi taantuva, surkea isäntä.

Kehittämisessä on aina kyse suhteesta kapeikkoihin. Kapeikot eli pullonkaulat ovat näkymättömiä, koska oman onnensa nojaan jätetty systeemi optimoi ajan myötä itsensä ja kätkee samalla kapeikot puusilmien tarkkailukyvyn tuolle puolen. Isot muutokset tukahduttavat systeemin, kun taas pienet, herkät ja progressiiviset säädöt saavat voittavan virtauksen aikaan.

Jos tekee yksin, omat taipumukset jäävät jalostumatta vahvuuksiksi ja työkaluiksi. Yksin puskevat ei ole lahjakas, vaikka olisi joskus vaikuttanut hetken lupaavalta. Työskentely toisten kautta saa voimat riittämään, lahjakkuuden puhkeamaan kukkaan ja kriittisen massan läpimurtoon tarvittavalle tasolle. Ihmisen mahdollisuuksia parempaan ei kannata ajatella pienempänä yksikkönä kuin me.

Kaikki mikä on, on alun perin peräisin siitä, mikä ei ole. Näkymätön synnyttää näkyvää. Sekä vitutuksen vähentäminen että tulosten kasvattaminen edellyttävät rituaaleiksi jalostuvia työtapoja, jolla varmistetaan intention, inspiraation ja intuition välinen vuoropuhelu matkalla ideasta ihmeeksi.

Puolita vitutus, tuplaa tulokset –on muutosmenetelmä, joka tähtää mielipahan kielteisten vaikutusten vähentämiseen ja tärkeissä asioissa onnistumisen pitkäkestoiseen nousukierteeseen.

Kerron kutsuun vastaaville, mistä konkreettisesti on kysymys ja mitkä yksinkertaiset muutokset takaavat yli ajan henkilönhistoriaa uudelleen kirjoittavan läpimurron. 

Odotan kohtaamiseltamme ihmeitä. Niin sinunkin tulisi.

Millä ihmeen perusteella? Been there, done that.

 

 

 

 

 

Aihe: Sanat

Jari Sarasvuo

Kirjoittaja: Jari Sarasvuo